annonser her

10 høydepunkter på den franske riveraen

En ferie til den franske rivieraen kan neppe summeres i 10 punkter. Bare maten, været, stemningen og strendene kan deles opp i 10 gode grunner til å reise hit. Men, selvom det sikkert finnes mer enn et titalls generelle og forlokkende grunner til å legge ferien til Cote d'Azur eller Azurkysten, er det selvfølgelig noen severdigheter, steder og reiseaktiviteter som stikker seg ut. Reisenett gir deg inspirasjon før den forestående reisen til rivieraen eller gode grunner til å drømme deg bort.

1. Valgmulighetene
Det første man kanskje assosierer med den franske rivieraen, er jettsettliv, ekstravagante vaner og turister med mye penger. Og det er absolutt ikke en feil assosiasjon. Mulighetene er bare så mange flere, og dét er den fremste grunnen til at Frankrike og rivieraen er et reisemål for de aller fleste. Man kan gjøre nesten hva man vil – både til lands og til vanns. Med leiebil kan man oppleve hele regionen, og leier man en feriebolig, kan man legge opp hver eneste dag som man selv ønsker. Nå venter alt fra glitter og glamour til kulinariske minner, loppemarkeder, naturopplevelser og naturisme.

2. For familier
Mange av oss reiser med barn og ser etter en familievennlig destinasjon når vi planlegger ferien. Men den skal ikke være så familievennlig at det ikke finnes voksenaktiviteter og muligheter for kulturelle oppdagelser eller avbrekk heller. Den franske rivieraen har begge deler. Frankrike er nemlig et land hvor man ønsker familier på ferie velkommen, og Paris har flere ganger vært på kåringer for storbyene det er best å reise med barn til. Hesteridning, skillepaddepark, naturparker samt seilskole er noen av aktivitetene barna vil like. Sandstrendene i Antibes er blant de barnevennlige. Marineland og Aquasplash ligger også i nærheten av Antibes, og her er det show med sjødyr og vannsklier som gjelder.

3. Kultur og historie
Rivieraen er full av kultur og historie. Bare hotellene langs rivieraen er en utstilling hvor man får innblikk i arkitekturen fra perioden som blir kalt la Belle Époque. Men man kan også gå lengre tilbake i tid. Middelalderbyene Eze og Biot samt gamlebyene i St. Raphaël og Nice er kjente attraksjoner. I Nice venter dessuten store kunstopplevelser: Musée d'Art Moderne et d'Art Contemporain huser moderne amerikansk og europeisk kunst, et Chagall-museum med hans bibelske malerier og ikke minst Matisse-museet. Antibes byr på Château Grimaldi, hvor Picasso hadde sitt virke i seks måneder. Og er ikke dette nok, ligger hulemaleriene i Lascauxgrotten sju timer unna Cannes. Det er selvfølgelig et stykke, men mulighetene for å kombinere sydenliv med et svært kjent funn fra verdensarven er i hvert fall til stede. Man kan også kjøre til Firenze på fem timer. Hvis man leier bil, er jo nettopp slike alternativer en av fordelene.

4. Îles d'Hyères
Litt mer enn en times kjøretur fra Cannes ligger Hyères, og utenfor fastlandet finner man en idyllisk øygruppe. Îles d'Hyères består av fire øyer, hvor Porquerolles er den største. Her får man et avbrekk fra glitter og glamour i naturskjønne omgivelser. Vinranker, oliventrær, appelsin- og sitronlunder pryder landskapet sammen med eukalyptus, furutrær og andre buskvekster. På nordsiden er det tre nydelige strender, og i sør er landskapet mer klippeaktig. Seil, dykk, fisk, vindsurf eller bare slapp av. Øya er dessuten bilfri, og man kan leie sykkel eller legge ut på fottur i variert terreng. Sommeren kan være hektisk, men hvis man er ute etter mer enn bare strandliv, er resten av øya rolig, også i sommermånedene.

5. Camping
Og hvis du trodde at du ikke kan reise til den franske rivieraen uten en feit lommebok, tok du helt feil. Det går faktisk an å reise hit på budsjett, og de mange mulighetene for camping bør absolutt være med på lista over grunner til å reise hit. Mange av campingplassene ligger en kilometer til to mil fra kysten, i grønne omgivelser, med badebasseng samt andre fritidsaktiviteter. Dessuten ligger de ofte i høyden. Campingplassen Les Romarins ligger høyt over landsbyen Eze, i fjellsiden mellom Nice og Monaco, og er kjent for den bratte beliggenheten og nydelig utsikt mot havet.

6. Markeder
Lukten av ferske baguetter, friske blomster eller et provençalsk måltid er dagligdags på en tur til markedet. Og en ferie til Frankrike kan ikke gjennomføres uten å ha besøkt et marked. Gjerne to, tre eller fire ganger. I noen av byene er markedet åpent hver dag, og da kan det være hyggelig å ha en morgenrutine hvor man handler til frokosten her. Mange er imidlertid bare åpne en eller to dager i uken. En fullstendig og fyldig liste finner du her: http://www.beyond.fr/a/markets-by-day-all.html.
I Nice er det mest kjente markedet Cours Saleya. Du finner det i gamlebyen, og det holder åpent fra tirsdag til lørdag. Kom tidlig og ha med småpenger!

7. Nakenhet
De frigjorte europeerne er nærmest blitt en klisjé i mange amerikanske filmer, og ofte er det nettopp franskmennene som nevnes. For selv om det nakne Europa mildt sagt er en overdrivelse, er det ikke så langt fra sannheten på enkelte steder langs rivieraen. Naturistdelen av Cap d'Agde, Village Naturiste, er mest kjent. Nakenhet trenger selvfølgelig ikke å være et høydepunkt for alle reisende, men Village Naturiste er et befriende, åpent samfunn. Det er en lukket by med alle fasiliteter man kan forvente: restauranter, frisører, butikker, utesteder osv. Forskjellen fra ferietiden andre steder på rivieraen er at man gjør alt uten klær.

8. Maten
Duftene på markedet vitner om at maten kommer til å være et av høydepunktene på ferien. Og det er helt riktig. Økologisk, kortreist eller gourmet, grønnsaks- eller kjøttretter – det franske kjøkkenet har noe for de fleste ganer. Én kjenning og stjerne er tradisjonell, fransk ratatouille, hvor tomat og urter danser i en smakskombinasjon med blant annet aubergine, squash og paprika. Denne får du på markeder så vel som på finere restauranter, tilberedt litt forskjellig alt ettersom hvilken variant kokken sverger til. Andre spesialiteter er kikertbrødet socca, niçoisesalat og soupe au pistou. Porquetta, fylt pattegris, er også en overraskelse for smaksløkene. Den franske rivieraen er dessuten et utmerket sted å bli med på matlagingskurs. Maten er dessuten ikke alltid til å spise. Sitronfestivalen i Menton avholdes hvert år, og de ulike sitronkonstruksjonene trekker skuelystne fra både fjern og nær.

9. Utenfor allfarvei
Antibes, Cannes, St. Tropez, Nice eller Monte Carlo – de fleste av oss vet kanskje at byene ikke er det eneste rivieraen og Frankrike har å by på, men likevel er disse blant de mest populære reisemålene. De er faktisk noen av verdens mest kjente turistdestinasjoner. Reiser du bort fra kysten, kan du imidlertid oppdage andre og overraskende steder. Landsbyen Peillon, for eksempel. Den ligger på en fjellknaus rundt 15 kilometer fra Nice. Et syn! Nasjonalparken Mercantour er et annet alternativ, litt mer enn en times kjøring fra Nice. Her kan du gå i fjellet, utforske dyrelivet eller besøke landsbyen og klosteret Saorge. Grand Canyon du Verdon ligger cirka to timer fra Nice og muliggjør en helt annen opplevelse. Begi deg ut på tur, fjellklatring, padling eller rafting og ta inn den helt unike blåfargen i elva.


10. Solen
Solen er kanskje en ganske selvfølgelig del av det å reise til Azurkysten, men den må nesten nevnes likevel. De mange soldagene og et mildt klima gjør nemlig den franske rivieraen til et egnet reismål store deler av året. Ofte kan man faktisk ligge på stranden fra mars, og selv i januar kan det hende man får føle varme solstråler på kroppen.

Når og hvordan skal du reise? Solen gjør at store deler av året er aktuelle reisedatoer. Og de fleste reiseoperatører ordner turer til den franske riviera, blant annet onlineportalen Expedia. Med denne lista har kanskje synet på den franske rivieraen blitt litt annerledes. Med mindre du allerede er frelst. Da har du kanskje først og fremst fått bekreftet det du allerede visste? At rivieraen er langt mer enn «popping» av champagneflasker og store yachter.
Reisemålet er historie, kultur, gastronomiske opplevelser, fransk hverdagsliv og natur. Eller noe helt annet – akkurat den ferien du vil!


Lenker:
http://www.beyond.fr/a/markets-by-day-all.html
http://www.expedia.no/vc/reise/frankrike/

Expedia FrankrikeNyheten er lagt inn av: Siren Hole <post@reisenett.no> Tilbake

© 1995 - 2020 Reisenett.no