annonser her

Spansk drømmeferie med familien

Kysten syd for Barcelona har alt for den ferietørste. Her får du strandferie, vinferie, kulturferie og storbyferie i ett. I beste Wash n’go stil. Sjampo for kropp og balsam for sjel. Skal du på kun en reise i år, bør spanske Costa Dorada stå høyt på den listen.

Badebyen Salous langgrunne strender og laguner bukter seg over hele åtte kilometer. Byen er viden kjent for sin gyldne sand som leker seg langsomt ut i middelhavet. Her er det alt av moderne fasciliteter for både barnefamilier, gamle damer med blått hår, og bikini- og toppløsungdom. Salou er en badeby i særklasse kun 50 minutter fra metropolen Barcelona midt i den fantastiske og historiske provinsen Catalonia. Salou er som skapt som utgangspunkt for en ferieopplevelse utenom det vanlige. Om du vil leve slaraffenliv på stranden, dra på familieferie, eller ta turen ut av byen for å utforske mer av Spania.

Salou har det meste man kan begjære på underholdningsfronten både for familier, barn og ungdom. På dagtid, er det strandliv og vannsport som regjerer. Er du av typen som er svak for cerveza finner du nok det også. Om kvelden våkner byens mange barer og restauranter til liv. Når skumringen legger seg over middelhavet, yrer byen av fiestas, strandfester, musikk og konserter. Fra å være en liten fiskelandsby har Salou vokst til å bli en turistdestinasjon av de helt store. Men også idag har byen en rolig atmosfære med en historie å fortelle. De lokale fiskerne har latt sine lokale tradisjoner gå i arv slik at de ikke er tapt med tidens tann. Idag oppleves dette gjennom Salous gode kjøkken, deler av byens arkitektur og de kjente fiestaene. Både Iberere og romere har også satt sine spor i disse områdene.

Fornøyelse for hele familien
Fem minutter fra byens sentrum ligger en av Europas største fornøyelsesparker Port Aventura. Tusenfryd er med andre ord ingenting sammenlignet med denne parken. Den er delt inn i fem deler, Mexico, Kina, Indonesia, Middelhavet og Ville Vesten. I tillegg har parken et en stor badepark med alt man kan drømme om av sklier osv. Det som kanskje er det mest slående med denne Port Aventura er at den er forseggjort ned til minste detalj, med underholdning i alle genrer. Tar du skrittet fra Mexico til Indonesia gir det virkelig følelsen av å krysse 11 tidssoner i en jafs. Mexico er smykket med Aztekiske pyramider og har skremmende god underholdning i beste Indiana Jones stil. Indonesia har frodig vegetasjon med stråhytter og fossefall, og show med indonesiske danser etc. Orker du ikke gå, kan du ta toget. Et damplokomotiv på skinner har hyppige avganger fra Middelhavet til Kina. Eller du kan ta båt på elvene som knytter de forskjellige stedene sammen. De kunstige elvene og innsjøene er så naturtro at selv Thor Heyerdahl nok hadde klødd seg i skjegget han ikke hadde. Berg- og dal banene og karusellene er spredt rundt i hele den gigantiske parken, også disse tilpasset arkitekturen til de forskjellige landene. Skal du oppleve hele parken trenger du to dager. Det er mulig å bo i selve parken som har tre stor hoteller med alt av bekvemligheter. Her får du rom for to netter fra 45 euro natten med gratispass til parken i to dager. Dette kan du booke som en del av reisen.

Mat og vin
Om det ikke er nok med strand og tivoli: Byen ligger vegg i vegg med noen av Spanias beste vindistrikter, med sjarmerende små landsbyer med alt til rette for en opplevelse utenom det vanlige. Selv leide jeg bil og kjørte de 20 minutter inn i landet til vindistriktet Priorat og besøkte produsenten Viticultors Del Priorat der noen av Spanias beste viner lages. Har du prøvd det ene, kan du alltids prøve det andre. Spanias kjøkken er mangfoldig, med delikatesser for enhver smak. På en knøttliten restaurant fikk vi servert de lekreste retter til en rimelig penge. Stikkord er spekemat og fersk sjømat tilberedt på beste katalansk vis. Det spanske kjøkkenet er rett og slett ferskt og rikt. De middelhavske rettene er vel tilberedt med lokale råvarer, og kjøttet serveres med gode viner. Til sjømaten, og egentlig også til alle andre sammenhenger foretrekker spanierne selv en avkjølt Cava (spansk Champagne). I kystbyene er det særlig sjømat som setter stedene på det kulinariske kartet. Lenger inn i landet, som i Priorat er det spekemat, storfe- og lam som regjerer. Om du ikke har gane for det lokale kjøkkenet, så er det i tillegg plenty valgmuligheter blant det aller beste av internasjonale retter. Også i badebyen Salou er det restauranter i stort sett alle prisklasser. Men er du på utkikk etter en Michelin- restaurant kan du med fordel ta turen til metropolen Barcelona.

Barcelona
Som et avbrekk fra strandlivet, er det stadig flere turister som kombinerer badeferien med et par dager i storbyen Barcelona. Skal du bli godt kjent med denne metropolen er nok hverken en eller to dager nok. Til det trenger du en uke, kanskje en måned, om ikke et år eller ti. Byen vrimler av barer, restauranter, kulturperler, og arkitektoniske underverker. Du trenger ikke være arkeolog for å få gleden av å oppleve århundrer med historie. Du kan se alt i Barcelona. Har du kun et par dager eller en weekend, anbefaler vi deg å ta på deg et par skikkelig myke sandaler eller joggesko og oppleve byen til fots. Du trenger ikke bil. Barcelona har svært god kollektivtransport. I tillegg får du taxi for en rimelig penge. Liker du sightseeing kan du sette deg på en av byens mange turistbusser. Om du ikke vil på sightseeing, så må du allikevel for enhver pris få med deg et par uunnværligheter. Les Rambles er Barcelonas svar på Karl Johan, eller Champs Elysees, uten sammenligning for øvrig. Dette er Bacelonas hjerte, med flotte bygninger, et yrende dag- og natteliv, aviskiosker, utallige blomsterbutikker, cafeer og puber. Listen er lang. Legg i det minste også turen til Sagrada familia. Den enorme katedralen som Gaudi påbegynte i 1883 og som fortsatt er under konstruksjon. Legg også turen til fantastiske Parc Guell som gir en utrolig utsikt utover byen. Parken er smykket med Gaudis farverike og naturlige arkitektkunst. For å avslutte dagen, kan det passe godt med et bad på byens gyldne strender.

Stopp på veien
Tar du den 50 minutter lange turen til Barcelona, kan du med fordel legge inn et par stopp på veien. Anbefales særlig: Tarragona. Byen står på UNESCOs liste for verdens kulturarv. Det er velfortjent. Byen var en av Romerrikets viktigste byer. Også idag er det romerske ruiner som dominerer bybildet med storslåtte statuer, museer og et stort romersk stadion med utsikt utover havet. Et funn for arkeologi og kulturinteresserte. Jeg stoppet også hos Freixenet – Spanias største vinprodusent og verdenskjent produsent av spansk Cava. Her får du gratis omvisning i de seks etasjer dype vinkjellerne og i produksjonshallene. Anlegget er så stort at omvisningen foregår med tog. Blant millioner av liter sprudlende Cava. En opplevelse du sent glemmer…

Fakta:
Reisen: Booker du lettest med Star Tour siden dette er den eneste norske turoperatøren med denne destinasjonen. Alternativt kan du legge opp din egen reise med rutefly til Barcelona. Men slikt krever god planleggelse siden det er stor pågang både på billeie og hoteller i høysesongen. Planlegger du en familiereise er det særlig å anbefale å kjøpe en skreddersydd pakketur slik at du unngår alt for mye spansk mañana med 3 rabagaster i baksetet.

Billeie
Star Tour har flere gode ekskursjoner med buss til en rimelig pris. Har du ulende småtasser med på turen, kan det allikevel være greitt med bil om du forflytter deg vekk fra det trygge redet i Salou. Prisene på billeie er ikke avskrekkende. Gjennom Star Tours samarbeid med Eurocar får du leid en bil i en uke fra ca. 600 kroner. Trafikken er heller ikke så skremmende som man kanskje skulle tro den ville være i Spania. Spanierne har både bedre, mer oversiktlige og raskere veier enn det vi nordmenn har, noe som gjør kjøringen til en fornøyelse.

Hvordan komme seg dit
Vi brukte Star Tour som reiseoperatør. Flyet lander i Raus en kjapp kjøretur fra badebyen Salou. Port Aventura ligger i Salou. Byen er for øvrig et perfekt utgangspunkt med tanke på utflukter både til vingårder, Barcelona og Tarragona. Prisen er det ingenting å si på. 14. august får du en uke fra 4345 kroner, 28. august koster turen 3945 koner. I vår ble det solgt restplasser for under 2000 kroner.

Valuta og priser
Det er Euro som gjelder i Spania. Sett med norske øyne er det svært gode priser i Spania. Det er relativt rimelig å spise ute. Handler du på supermarkedet er enda bedre priser. En boks øl får du fra kr 1,50. Lenker På lenkene under kan du finne mer informasjon om du vil legge ferien din til Spania:

Nyttige lenker
www.startour.no
www.estacionautica.info
www.salou.tinet.org
www.isalou.info
www.universalmediterranea.com

IsalouNyheten er lagt inn av: Kristoffer Gregersen Tilbake

© 1995 - 2020 Reisenett.no