annonser her

Dalsland i Sverige: Jakt og fiske i særklasse

Svære gjedder, laks, beversekret og en ”nær elg i grillen opplevelse” var bare noen av ingrediensene til vår weekendtur til vakre Dalsland i Sverige.

Når vi tenker på Sverige som reisemål er det gjerne polturer til Strømstad, golf, eller en storbyweekend i Stockholm vi ser for oss. Og barna vil reise til Göteborgs fornøyelsespark Liseberg. Vi fikk tips om en annerledes reise. En reise skreddersydd for tøffe menn og kvinner – eller for de som gjerne vil være det…

”Den aller største gjedda noen noensinne hadde sett…” synger Øystein Sunde om og vi var nær ved å få beistet på kroken. Det er ikke sant at det er bedre fiske i Norge og at svensker bare fisker med svenskepilk. Vi fikk med oss både kjempegjedder og laks i vakre Dalslands fiskeparadis.

Kjempefangst
Dalsland byr på utallige store innsjøer med store fiskeklare laks, ørret, gjedde og abbor. Her er det nok er fordel med båt. Men er du av typen som er klar for sport, fins det alternativer. Mellom innsjøene er det småvann, kulper, elver og bekker som passer ypperlig til flue og spinnerfiske fra land. Trer du på en mark, kan du også dra enorme åler, sørv, flossmort, brasme, harr, gullbust og suter. Men nok om fiskeslag.

Det er bare fantasien som setter grenser for hva men kan få kroken i svenske farvann. En venninne fikk for eksempel engang en gjedde på 26 kilo som hun trodde var en torsk. Men det viste det seg jo å ikke være siden det tross alt er ferskvann vi snakker om. Det hører med til historien at gjedda ble tatt i tollen på svinesund. Så mye kjøtt. Nei.

Nært men fjernt
Det var etter en heller fuktig tur på byen deler av redaksjonen fant ut at tiden var inne til å ta en frihelg – langt borte fra byens larm og kravstore bedre halvdeler. Hva med en fisketur? God ide! Men hvor? Ingen av oss var spesielt vel bevandret når det gjelder adspredelsesreiser utenom storby- eller badeferier – så vi tok nettet til hjelp og fant frem.

Eric Jones, initiativtager til Sweedish Booking, formidler informasjon om ulike aktivitetsreiser for nordmenn som ønsker å prøve jakt eller fiskelykken hos søta bror. Jones er selv født i USA, men oppvokst i Norge. For 1 år siden flyttet han til Sverige og startet opp selskapet som skal gjøre det lettere for nordmenn å finne frem hos ”søta bror”.

- Strømstad drar til seg flere – fordi det er kjent, men Dalsland er litt uoppdaget for nordmenn selv om det ligger kun 2 timers bilreise fra Oslo. Her er det mulig å fiske laks, jakte på rådyr og spille en 18-hulls golfrunde på en og samme dag, forteller Jones.

Den raskeste måten å komme til Dalsland på fra Oslo er å kjøre via Halden og grensepasseringen ved kornsjø. Dalsland er samlebetegnelse for området rundt småstedene Ed, Mellerud og andre småsteder i vestre Gøtaland.

- Pris og overnattingsmessig er det mye billigere fordi området mer ukjent. Nordmenn presser opp prisene i Strømstad, men det finnes også Systembolag i Dalsland, lokker Jones og ber oss pent skrive at reiseinteresserte kan sende ham en mail for nærmere informasjon på eric@j3.no

Kjempefangst og beversekret
I store eller små kvanta, lager svenskene sitt eget brennevinsprodukt som får furua til å falle hvis du tar av korken (så ikke gjør det, vi overlevde så vidt.).

– Det här har ni aldri smakt för, sa Roger Johannesson i Dalsland fiske & vildmark som vi leide hytte og fiskeutflukt av og satte glass til alle på bordet bortsett fra til seg selv. Allerede da bør alarmen gå hos ethvert individ med et snev av intelligens. Men det gjorde den ikke hos oss. Har du noen gang smakt konjakk blandet med tjære og mum for men? Ikke prøv det heller. Huff. Det verste er at ettersmaken varer skikkelig lenge. Men, det skal – som det meste som smaker vondt – være svært sunt og potensfremmende. Det siste hadde vi dog ikke særlig bruk for hverken på kvelden eller på fisketuren dagen etter. Bortsett fra kona på nabogården var det tynt med ”fruntimmer”.

Roger var for øvrig en ytterst snakkesalig og hyggelig vert som var svært glad for å få besøk av ”norbaggar”. Vi var visst et sjeldent syn for ham. De fleste fiske- og jakt-turistene han har på besøk kommer fra Polen og Tyskland. Og mange av dem kommer tilbake år etter år på jakt etter stor-gjedda. Iløpet av kvelden fikk vi stadig høyere forventninger til morgendagens fiske. At vi ikke skulle få fisk ville ifølge Roger være en sensasjon. Han hadde aldri tatt med noen på guidet fisketur uten å få fisk. Vi ble heldigvis ikke de første…

Mer informasjon om ”vårt” fiskested:

Overnatting: Romslig laftet hytte med torvtak. God plass for 4 personer. Bad med dusj, fullt utrustet kjøkken og stue. God plass ute og egen grillplass. Nær badeplass.

Båt: Silver Shark 5,80m med en mercury 115 Hp motor.
Fiskesteder: På sjøene østre og vestre Silen samt Lelång og Laxsjön. Fiskebestand: Mye gjedde, abbor, laks, ørret og røye.

Hjemmeside: www.dalslandsfiskevildmark.se

Fakta om Dalsland:

Område: Dalsland består av Åmål, Bengtsfors, Dals-Ed, Mellerud og Färgelanda kommune samt deler av Vänersborgs kommune. Totalt har landskapet drøye 52 500 innbyggere (2002). 40% av befolkningen bor utenfor tettstedene. Det gjør også 5.500 elger og 10.000 rådyr.

Dalsland er en del av Västra Götalandsregionen med 49 kommuner og 1,5 millioner innbyggere Göteborg er den økonomiske motoren i Västra Götaland og ligger 2 timer fra Dalsland.

Natur: Dalsland har Sveriges minste, men mest varierte landskap. Vi finner fjell, skog, sjø, kuperte dalstrøk og slettelandskaper. 11 % av området består av sjøer. Dalsland grenser til Nordens største sjø – Vänern som er 5 650 km² og har en vannvolum på 153 km³. Om hele jordens befolkning skulle stå på Vänern ville alle få albuerom. I Väneren er det 22.800 øyer og skjær og utallige steder man kan legge til med fritidsbåt.

Turisme: Dalsland besøkes årlig av om lag 1,7 millioner turister. Halvparten kommer fra andre deler av Sverige, ca 600.000 kommer fra Tyskland og resten kommer fra andre land inkludert Norge.
Nyheten er lagt inn av: Tilbake

© 1995 - 2020 Reisenett.no