DE SPANSKE VERDENSARVBYENE

Spania er det landet i verden, etter Italia, med flest kultur- og naturarvsteder på UNESCOs Verdensarvliste. Spanias Turistkontor i Oslo, i samarbeid med foreningen for de spanske verdensarvbyene, presenterer de spanske verdensarvbyene på Rådhusplassen i perioden 3. mai til 13. juni. Spania presenterer disse 13 verdensarvbyene: Alcalá de Henares (Madrid),Salamanca, Ávila, Segovia, Cuenca, Toledo (Castilla-La Mancha), Córdoba (Andalucía), Ibiza (Balearene), Mérida (Extremadura), San Cristóbal de La Laguna (Tenerife), Santiago de Compostela (Galicia) og Tarragona (Katalonia).

Spania er det landet i verden, etter Italia, med flest kultur- og naturarvsteder på UNESCOs Verdensarvliste, totalt 41. UNESCOs liste over verdens kultur- og naturarvsteder, den såkalte Verdensarvlisten, er en liste over kultur- og naturarvsteder som har særlig betydning for menneskeheten. For at område skal regnes som en del av verdensarven må det representere et unikt kultur- eller naturhistorisk miljø som forteller noe om jordens eller menneskenes historie. UNESCO-konvensjonen fra 1972 har som mål å sikre vern av kulturminner og naturområder med stor betydning i verdensmålestokk, og er den mest utbredte miljøvernavtalen i verden.

Den spanske verdensarvgruppen ble dannet i 1993, og består av 13 byer spredt ut over hele Spania som har et kulturminne eller naturområde på Verdensarvlisten og som har en spennende historie til felles. Den spanske verdensarvgruppen har som felles mål å verne disse byenes kultur- og historiearv, og fokusere byens autensitet, sørge for at integriteten ivaretas, dyrke byens særpreg og skape en identitet. Du kan lese mer om dette på hjemmesiden deres www.ciudadespatrimonio.org

De spanske verdensarvbyene tilbyr også et spennende og variert kulturtilbud som spenner fra middelalderfestivaler til fyverkeri- og tapas-konkurranser, vinsmaking og en rekke fiestas og feiringer av lokale helgener, du kan også lære spansk eller simpelthen forbedre spanskkunnskapene dine, spille golf i unike omgivelser eller bli kjent med de spanske verdensarvbyene gjennom en gastronomisk reise hvor du kan nyte lokale delikatesser og spesialiteter. I tillegg til at du kan overnatte i storslåtte slott, rolige klostre, elegante palass, lokaltypiske herskapshus og moderne byggverk som nå er en del av slottshotellene Paradorene. Takket være Spanias godt utbygde infrastruktur med bl.a. en rekke høyhastighetstog, kan du raskt og enkelt bevege deg fra en verdensarvby til en annen.

Vi anbefaler at du tar turen innom utstillingen, ser på bildene og lærer mer om hvorfor disse byene har fortjent en plass på den prestisjefulle Verdensarvlisten.

Du kan også lese mer om de spanske verdensarvbyene i vårt månedlige nyhetsbrev på hjemmesiden vår www.spain.info

Men først vil vi ta deg meg på en reise gjennom historien

Vi begynner denne reisen midt i Spania, kun 30 km fra den spanske hovedstaden ligger Alcalá de Henares som ble erklært verdensarvby av UNESCO i 1998 på grunn av dens rolle som et av de viktigste utdannings- og kultursentrene i Spania, dets historiske senter og opprettelsen av det første universitetet i moderne tid.

Segovia, 100 km nordvest for Madrid, kom på UNESCOs Verdensarvliste i 1985 for byens historiske kvartal i tillegg til en av de største romanske samlingene i Europa. Den romanske akvedukten er ingeniørkunst på sitt ypperste og markerer inngangsporten til byens historiske kvartal.

Den høyest beliggende provinshovedstaden i Spania, Ávila, kom på UNESCOs Verdensarvliste i 1985 på grunn av byens historiske kvartal og den mest intakte bymyren i Spania.

Salamanca, 208 km nordvest for Madrid, og byens historiske kvarter ble innlemmet på UNESCOs Verdensarvliste i 1988 for byens historiske kvarter. Byen fremstår som et levende utendørs museum med uttalige vakre bygg og monumenter. Mange utenlandske språkstudenter kommer hit, siden det blir hevdet at man harden reneste kastijanske dialekten som fravviker lite fra offisielt spansk her.

I Cuenca lot forfatteren Miguel de Cervantes den vandrende ridder Don Quijote og hans væpner Sancho Panza oppleve sine eventyr på 1500-tallet. Cuenca ble innlemmet i UNESCOs Verdensarvliste i 1996 på grunn av dens rolle som middelalderfestningby med en nesten intakt bystruktur. Her får du en følelse av å sveve, hvor husene i den historiske bydelen støtter seg til hverandre på toppen av klippeplatået som omringes av elvene Juécar og Huécar.

Toledo, 70 km sør for Madrid, ble innlemmet på Verdensarvlisten i 1986 for sin omfattende og storslåtte kulturhistorie. Det kunstneriske mangfoldet viser seg i de mange kunststilene som har gjort byens historiske kvarter, som er en sjarmerende labyrint av smale gater og åpne plasser, til et åpent utendørsmuseum hvor du kan bli bedre kjent med byens 2000 år gamle historie. Byen er også kjent som ”byen med de tre kulturer” , og er et unikt eksempel på hvordan tre kulturer, den hebraiske, arabiske og kristne, har levd side om side i fredelig sameksistens i århundrer.

I hjertet av regionen Extremadura ligger Cáceres og byens historiske kvarter med festninger, renessanse- og middelalderpalass, romanske hvelv og arabiske sisterner ble deklarert Verdensarv av UNESCO i 1986.

Mérida, 200 km nord for Sevilla, er den byen med flest romanske ruiner etter Roma. Mérida ble deklarert verdensarvby av UNESCO i 1993 for sin arkeologiske samling, og i dag er et besøk i Mérida som å følge en historisk sti mellom marmorstatuer, murer, vakre søyler, buer og skulpturer som vitner om en strålende fortid.

Córdoba, i Andalucía i Sør-Spania, ble deklarert verdensarvby av UNESCO i 1984 på grunn av dens rolle som møtested for de mange kulturene som holdt til her i løpet av historien og byens historiske kvarter hvor den arabiske kulturen har etterlatt sine spor.

Santiago de Compostela, i regionen Galicia, er ikke bare et kjent pilegrimsmål for den kjente Camino de Santiago som ble oppført på Verdensarvlisten i 1993. I år feires hellig år langs pilegrimsveien, som finner sted hver gang apostelen Jakobs´dag, 25. juli, faller på en søndag med en rekke arrangerment langs pilegrimsveien.Like utenfor byen ligger også fantastiske strender som har fått kvalitetsstemplet ”Blått flagg”. Byen Santiago de Compostela ble innlemmet på Verdensarvlisten i 1985 på grunn av byens historiske kvarter i tillegg til at du finner en av Europas best bevarte monumentsamlinger her.

Ibiza, den såkalte ”hvite øya” ble deklarert verdensarvby av UNESCO i 1999 under tittelen ”Ibiza, biomangfold og kultur” og omfatter gamlebyen Dalt Vila, den fønisiske begravelsesplassen Púnica des Puig des Molins, den kartagesiske landsbyen Sa Caleta og poseidonalgene i naturparken Ses Salines.

På San Cristóbal de La Laguna på Tenerife kan du dra tilbake til kolonitiden, og bli bedre kjent med byen som gikk foran som eksempel for mange byer i Den Nye Verdenen – Amerika – fra 1500-tallet av. Det historiske kvartalet ble innlemmet på Verdensarvlisten i 1999.

Tarragona, 10 mil sør for Barcelona, ble deklarert verdensarby i år 2000 for sine romerske ruiner og dette var den første romerske byen på spansk jord.Den spanske verdensarvgruppen

Nyheten er lagt inn av: Karen Astrid Smith Sand <karen.sand@tourspain.es> Tilbake

© 1995 - 2020 Reisenett.no